Iedere leerling heeft zijn eigen behoeftes, ook in technisch opzicht. En ook dat verandert van tijd tot tijd. Daarom ziet geen les er hetzelfde uit. De opbouw van de les is (op een enkele uitzondering na) wel steeds als volgt:
- Het wakker maken van de stem, de warming up. Hier zijn allerlei manieren voor, we zoeken de manier die bij jou past.
- Technische oefeningen, algemeen (de technieken die je altijd blijft trainen) en oefeningen, toegespitst op issues van dat moment.
- Ademvoering: hoe laat je de toon stromen zodat hij vrij en rijk klinkt, hoe zorg je dat je je zin mooi uit kunt zingen zonder dat je adem te vroeg ‘op’ is.
- Legatozang: de melodie vloeiend op de adem laten stromen zonder dat je je ‘er mee bemoeit’. Dit is vooral voor de klassieke zangers van belang.
- Resonans: hoe versterk én verfraai je je klank?
- Twang en belten: voor de lichte zangers belangrijke technieken.
- Articulatie: van medeklinkers en klinkers. Wat verandert er allemaal in je mond als je tekst zingt en vooral: wat hoeft er eigenlijk niet of nauwelijks te veranderen. En in verband hiermee: hoe is je tongstand?
Voorbeelden van technische vaardigheden waar we ons mee bezighouden zijn:
- Het behandelen van repertoire: een lied, aria, popsong of musicalsong. In de keuze van het type repertoire heb jij het voor het zeggen. Soms zal ik proberen je te verleiden eens wat anders te zingen dan je gewend bent. Belangrijk is wel dat je het lied o.i.d. mooi vindt en er zin in hebt hiermee aan de slag te gaan.
In de keuze van een specifiek lied o.i.d. heb ik natuurlijk mijn deskundige stem: ik kan beoordelen of iets te hoog, te laag of gewoon nog te hoog gegrepen is. We richten ons bij de behandeling van jouw te zingen lied/song op de technische struikelblokken die je tegenkomt. En ik ga je helpen om het lied/de song qua expressie zo goed mogelijk ten gehore te brengen.
Er is in mijn leskamer een enorme hoeveelheid repertoire voor handen. Kasten vol liederen- en aria-albums, vocalise-albums, en mappen vol met allerhande repertoire.
Voor de lichte-muziekzangers heb ik albums met oude film-, musical- en jazzsongs.Voor de popzangers heb ik een abonnement op het blad ‘Pop Selections’. Daarnaast kunnen we putten uit wat ‘YouTube’ te bieden heeft aan karaoke versies (veel!)